dinsdag 14 december 2010

Full Metal Jacket

Full Metal Jacket is een oorlogsfilm uit 1987 die geregisseerd werd door Stanley Kubrick. Het is een klassieker die op de 86ste plaats staat in de IMDb Top 250. De cast bestaat uit Matthew Modine (Pvt. Joker), Adam Baldwin (Animal Mother), Vincent D'Onofrio (Pvt. Pyle), R. Lee Ermey (Gny. Sgt. Hartman), Dorian Harewood (Eightball), Kevyn Major Howard (Rafterman), Arliss Howard (Pvt. Cowboy) en Ed O'Ross (Lt. Touchdown).

Het verhaal begint in het opleidingscentrum van de US Marines. Daar komt een lading verse rekruten terecht bij Gny. Sgt. Hartman en zijn opleiding is niet voor watjes. Het is ongelofelijk hoe hij het klaarspeelt om zo veel vuilbekkerij en verwijten op zo'n korte tijd en zo lang aan één stuk naar iemand zijn hooft te smijten. Zonder aanleiding roept hij bijvoorbeeld: What's your excuse? En als de rekruut antwoordt met: Sir, excuse for what, sir? roept hij onmiddellijk: I'm asking the fucking questions here private! Na de opleiding gaat het naar Vietnam waar we één van de voormalige rekruten, Pvt. Joker, volgen op zijn missie. Je krijgt een beeld te zien van Vietnam zoals geen enkele andere film het ooit heeft kunnen nadoen (of heeft voorgedaan).

Alhoewel bijna 25 jaar oud, is deze film nog altijd actueel. De film is vooral bekend voor zijn hilarische quotes die als een rode draad door de film lopen. Het is een echte klassieker die bij de meeste filmliefhebbers hoog in de lijst staat. Het is gewoon een fantastische film.

Pvt. Cowboy (10/10)
IMDb (8,4/10) Metacritic (78/100) Box Office Mojo (46 mijloen $)

1 opmerking:

Anoniem zei

Best. Film. Ever.