zondag 26 juni 2011

The Adjustment Bureau is indeed my kind of shit
















Regisseur: George Nolfi
Release: 2011
Genre: romance, sci-fi, thriller
Cast: Matt Damon (David Norris), Emily Blunt (Elise Sellas), Michael Kelly (Charlie Traynor) en Anthony Mackie (Harry Mitchell)
Meer informatie op IMDb
Trailer op YouTube

Deze film werd warm aanbevolen door de kapper: 'echt iets voor jou'. Wat een ongelofelijke mensenkennis heeft die man toch! Dit is een 'zachte' science fiction thriller, wat wil zeggen dat het inderdaad in de categorie van science fiction valt en ook in de categorie thriller, maar dat we telkens zachtjes op onze pootjes mogen landen en niet te fel gebruuskeerd worden. Het is zelfs een film die je met je vriendin kan gaan zien want het is niet alleen een 'sci fi', maar ook een 'romance'. In 'echte' sci fi (met ruimteschepen en dergelijke) haat ik het altijd als men er romantiek in verweeft. Het is totaal stupide om daar romantiek in te steken, want de combinatie 'echte' sci fi en romantiek werkt niet. Er zijn geen fans die tegelijkertijd van beide genres houden.

David is een jonge kerel die het heel goed doet in de politiek. In het begin van de film doet hij een gooi naar het senatorschap en haalt het nét niet, maar iedereen weet dat hij nog hoge ogen gaat gooien. Tijdens de voorbereiding van zijn speech om zijn verlies aan te kondigen, ontmoet hij Elise (op het herentoilet). De twee worden op slag verliefd en kussen zelfs, maar spreken niet verder af. Een paar dagen later komen ze elkaar terug tegen. Maar er is een groot probleem: deze ontmoeting had nooit mogen plaatsvinden. Ze past niet thuis in het Grote Plan. Dit plan bepaalt alles wat er gebeurt in de wereld (toch de belangrijke dingen). Zonder het plan verloopt alles in complete chaos en doen wij (de mens) alles binnen de kortste keren naar de vaantjes. De jongeman (van het Adjustment Bureau) die de tweede ontmoeting tussen David en Elise had moeten tegenhouden was eventjes in slaap gedommeld. Nu zit men op het Bureau met een anomalie in het plan dat moet rechtgezet worden. Het komt er op neer dat David en Elise elkaar niet meer mogen zien. Maar dat is buiten David gerekend.

De eerste ontmoeting tussen hem en haar wordt zo mooi opgezet dat je werkelijk gelooft dat hij er alles aan zal doen om haar terug te vinden, ook al kost het hem zijn leven. En dat is de grote kracht van deze film: alles wordt zo goed in beeld gebracht dat je volledig wordt meegezogen in het verhaal. De personages, de verhaallijn, de wendingen,... zijn simpelweg perfect georchestreerd. Daarnaast blijkt uit alle scènes heel duidelijk dat de acteurs erg goed konden opschieten met elkaar: dat vertaalt zich in heel mooie dialogen. Dit is een spannende feel good film die nog maar eens het box office magnetisme van Matt Damon bewijst.

Numbers: Pvt. Cowboy 9/10 - IMDb 7,1/10 - Metacritic 60/100 - Box Office Mojo 124 miljoen $

3 opmerkingen:

El Falko zei

Hey! Ik volg al een tijdje je reviews, en ben er redelijk enthousiast over. Ik ben geïnteresseerd om eventueel samen te werken. Ik zou graag een Vlaamse film-review website willen starten, daarbij zoek ik nog auteurs, en jij leek mij daar prima voor geschikt.

We kunnen eventueel verder contact opnemen als u dat wilt.

Mvg,
Falko

Pvt. Cowboy zei

Hello El Falko,

Waar kan ik je bereiken?
Mijn e-mail is pvt.cowboy@hotmail.be.

Cheers!

El Falko zei

Bedankt, ik zal je nog verder contacteren in de loop van deze week.

Mijn email adres is alvast: falko.joseph@yahoo.com, houdt deze alvast uit je spam-box ;-).

Gr.