zondag 30 oktober 2011

Sint is NIET voor kindertjes















Regisseur
: Dick Maas
Release: 10 november 2010 (bioscoop) 27 november 2011 (DVD)
Genre: comedy, horror
Cast: Huub Stapel (Niklas), Egbert Jan Weeber (Frank), Caro Lenssen (Lisa), Bert Luppes (Goert), Madelief Blanken (Natasha), Escha Tanihatu (Sophie)
Meer informatie op de IMDb
Trailer op YouTube

Onze noorderburen doen wat elke Amerikaanse horrorproducent wel zou willen, maar niet durft: een heilige man nemen en daar een wraaklustige killer van maken. In Amerika zou men dat met de Kerstman moeten doen, in Nederland is het effect groter met de Sint. Het is een rasechte slasherfilm met een zeer coole dodelijke Sinterklaas op een wit paard. Hij heeft ook nog wat Pieten bij die al even moordlustig zijn.

Het verhaal gaat over de ‘echte’ Sinterklaas die in de 1400s eigenlijk een bisschop was die dorpen binnenviel, moorden pleegde en kindjes ontvoerde. Hij werd samen met zijn Pieten en zijn schip in brand gestoken door dorpelingen die er genoeg van hadden. Sindsdien komt de Sint om de zoveel jaar (als het volle maan is op 5 december) terug en zet hij zijn moorden verder. Goert is een flik die in zijn kindertijd zijn hele familie verloor aan deze slechte Sint. Nu wil hij hem voorgoed tegenhouden, maar niemand gelooft hem. Hij krijgt hulp van Frank, een jonge kerel die net kan ontsnappen uit de handen van de Pieten. Zijn vrienden hadden echter minder geluk en hij zint dan ook op wraak.

De Nederlanders hebben zich niet ingehouden wat gore betreft. Er vliegen een aantal hoofden in het rond, het bloed spuit er regelmatig uit, er worden armen afgehakt en er worden heel veel mensen doorboord met allerhande wapens. De beste onthoofding wordt door de Sint zelf gedaan wanneer hij zijn staf op een elegante wijze om iemands hoofd zwiert. De special effects en grime zijn van een laag niveau, maar zijn zeker aanvaardbaar (vooral omdat ze zo extreem zijn, wat het wat luchtiger maakt, dan krijg je wat meer krediet).

Het is jammer dat het script nogal slordig is. Zo begint Goert op het flikkenbureau te schieten op zijn Sinterklaascadeau en dat lijkt niemand vreemd te vinden. En zo is er een stuk waarbij de flikken Frank verdenken van een moord op zijn ex en Frank klemrijden terwijl hij net van een andere moord komt en met een auto van een vriend rijdt. Hoe weten de flikken dat hij daar is en met die auto rijdt? Donnow.

Numbers: Pvt. Cowboy 6,5/10 - IMDb 6,1/10

Geen opmerkingen: