zondag 16 oktober 2011

Captain America: The First Avenger is een propere introductie
















Regisseur
: Joe Johnston
Release: 17 augustus 2011 (bioscoop)
Genre: action, adventure, sci-fi
Cast: Chris Evans (Captain America), Hayley Atwell (Peggy Carter), Sebastian Stan (James Buchanan Barnes), Tommy Lee Jones (Colonel Chester Phillips), Hugo Weaving (Red Skull), Dominic Cooper (Howard Stark)
Meer informatie op de IMDb
Trailer op YouTube

Zo introduceer je dus een superheld op het grote scherm. Eerst toon je de goede inborst van de kleine man, dan neem je tijd genoeg om het ‘origin’ verhaal te vertellen (anders moet je nadien nog een prequel maken), vervolgens geef je de superheld een coole outfit en een wapen dat niemand anders heeft, dan krijgt hij de kans om zijn sporen te verdienen en ten slotte krijgt hij nog een mission impossible. Ah ja, de love interest mogen we niet vergeten, die moet er ook zijn.

Steve is een kleine magere jongen met het hart op de juiste plaats en een sterke wil om zijn land te gaan verdedigen in WW2 wat de kost ook moge zijn. Hij wordt echter telkens afgewezen om bij het leger te gaan, omwille van zijn fysiek. Fantastisch hoe men van grote sterke beer Chris Evans een klein tenger ventje maakt. In het begin moest ik effe in mijn ogen wrijven want ik wist niet goed wat ik zag. Het ziet er vreemd uit, natuurlijk omdat het een bekende acteur is, dus we hebben in ons brein iets opgeslagen van informatie over zijn fysiek. En dat klopt niet meer. Dus mijn brein moest even overtime draaien om dat te verwerken.

Er is een dokter die in hem de perfecte kandidaat ziet voor een experiment om een supersoldaat te maken. Hij gaat akkoord met de test en verandert inderdaad in een grote gespierde superheld met zowaar superkrachten. Hij wordt eerst ingeschakeld voor propaganda doeleinden, maar voelt dat er veel meer in zit dan dat en hij gaat op missie om een hoop achtergebleven soldaten te redden. Na deze opdracht weet hij dat hij een kwaadaardige tegenpool heeft in de vorm van Agent Smith uit The Matrix. Zijn volgende missie is dan ook om die gevaarlijke nazi-zot (die aan een superwapen werkt) zo snel mogelijk te stoppen.

Aangezien Captain America zich in de jaren ’40 afspeelt en hij ook mee doet in The Avengers die zich in het heden afspeelt, zit men met een timegap. Dat hield mij persoonlijk toch wel een beetje bezig. Maar geen zorgen, dit lost men netjes op. Over The Avengers gesproken: Stark is heel (komt ie) sterk aanwezig in deze film, maar hij zit perfect op zijn plaats.

De Captain wordt netjes geïntroduceerd, mag proper battelen met zijn schild, zijn outfit is prima (na wat modificaties toch) en eigenlijk zit dat hele plaatje goed. De slechterik (Red Skull) vond ik wat minder. Die legt erg nadrukkelijk de link naar de cartoon. Dat mag (moet) natuurlijk, maar film is en blijft een ander medium. Niet alle kijkers zullen hier in kunnen meegaan. De uitzonderlijk geavanceerde high tech wapens van de slechteriken zijn te extreem high tech. Als je beslist om de film te laten afspelen in de jaren ’40 moet je het ook qua technologie bij die tijd houden. Een superkrachtbron van de goden themselves is okay (alhoewel), maar al de rest van het gerief waar de mannen mee rondlopen, -rijden en –vliegen... is te fel 21ste eeuw. Maar wel nice 'underground layers'. En andere old school spionagefilm features (wat een mooie waaaaagen).

Numbers: Pvt. Cowboy 8,5/10 - IMDb 7,2/10 - Metacritic 66/100 - Box Office Mojo 364 miljoen $

Geen opmerkingen: