woensdag 26 oktober 2011

Trespass is voor simpele zielen (zoals moi) best te doen
















Regisseur
: Joel Schumacher
Release: 2011
Genre: crima, drama, thriller
Cast: Nicolas Cage (Kyle Miller), Nicole Kidman (Sarah Miller), Ben Mendelsohn (Elias), Liana Liberato (Avery Miller), Cam Gigandet (Jonah)
Meer informatie op de IMDb
Trailer op YouTube

Het is niet simpel om een film over een inbraak met een gijzeling interessant te maken. Het is namelijk al vaak gedaan en niet simpel om beter te doen. Deze Trespass bouwt de spanning lekker op, introduceert een paar originele elementen en trakteert ons op wat leuke twists (of ben ik gewoon te simpel?). Niet alle personages zijn even goed uitgewerkt en niet alle plotwendingen werken even goed, maar het geheel hangt vrij goed aan elkaar en kan de aandacht van de kijker vasthouden.

Kyle en Sarah leven in een vrij plastische, afstandelijke, afgeschermde wereld in een chique villa. Hij is een handelaar in diamanten die veel geld verdient. Hij gaat niet al te voorzichtig om met zijn beveiligingsinstallatie en met zijn geld- en diamanttransacties waardoor gangsters hem in het visier krijgen. Ze breken in, gijzelen hem en zijn families en proberen aan geld en diamanten te geraken. Wat de gangsters niet verwacht hadden, was dat ze op serieus wat weerstand zouden stoten. Want Kyle is niet onmiddellijk van plan om zich zomaar gewonnen te geven.

Nicole Kidman en Nicolas Cage in dezelfde film vond ik een vreemd gegeven. En ze zijn nog een koppel ook. No fucking way. Als je zoveel geld en diamanten in huis hebt, dan ga je toch niet in the middle of nowhere in je eigen huis dat gerief bewaren, ook al heb je een heel straffe beveiliging. En dan een paar vreemde mannen binnenlaten waar je de gezichten niet van kan zien? Dat is redelijk stom. Eens de gangsters binnen zijn, wordt de spanning heel hoog opgedreven. De gegijzelden doen het tegenovergestelde van wat ze zouden moeten doen en de gangsters blijken al heel snel een hoop interne rommel te hebben waar ze mee kampen. Dat is niet onmiddellijk wat je verwacht van deze film. Net dat zijn de scherpe kantjes die ik er goed aan vond.

Numbers: Pvt. Cowboy 7/10 - IMDb 5,5/10 - Metacritic 37/100 - Box Office Mojo 24.000 $

Geen opmerkingen: