zaterdag 26 november 2011

A Christmas Story irriteert de ogen
















Regisseur
: Bob Clark
Release: 1983
Genre: comedy, family
Cast: Peter Billingsley (Ralphie), Melinda Dillon (Mother), Darren McGavin (The Old Man), Scott Schwartz (Flick), Jean Shepherd (Ralphie as an Adult (voice)), Ian Petrella (Randy)
Meer informatie op de IMDb
Trailer op YouTube

Wat een vervelende film. Dat komt misschien doordat het wat vroeg op het jaar is en ik nog niet in de stemming ben, maar toch... Het verhaal speelt zich af in de jaren '40. Een jongetje, Ralphie, wil van de Kerstman een BB gun, maar het enige wat de volwassenen (de Kerstman incluis) er over te zeggen hebben is: 'You'll shoot your eye out!'. We krijgen de versie van Ralphie te zien en te horen, ook hetgeen enkel in zijn kinderlijke fantasie bestaat. En that's it. Een kleine wil een geweer voor Kerstmis. Meer is het niet. Geen wonder dat ik het vervelend vond, want het bleeeeeef maar duren. Het eerste uur is het ergste, daarna begint iedereen (vooral mama, papa en broer) wat normaler te doen en wordt het ook voor de kijker draaglijker. Het geheel wordt aan elkaar gepraat door Ralphie als volwassene. Het is echt heel veel blabla. Eigenlijk wat overdreven. Je kan al evengoed het boek luidop lezen.

Dit is een soort van klassieker die de Amerikanen graag zien rond Kerstmis. Het zal hen een warm gevoel van binnen geven zeker dat een kleine uiteindelijk toch een geweer krijgt van de Kerstman (oeps, verklapt, sorry 'bout that). Ik vond het maar niets.

Numbers: Pvt. Cowboy 2,5/10 - IMDb 8/10 - Metacritic 77/100 - Box Office Mojo 21 miljoen $

Geen opmerkingen: