donderdag 24 november 2011

The Guard is fokking fonny
















Regisseur
: John Michael McDonagh
Release: 21 september 2011 (bioscoop)
Genre: comedy, crime, thriller
Cast: Bredan Gleeson (Sergeant Gerry Boyle), Don Cheadle (FBI agent Wendell Everett), Liam Cunningham (Francis Sheehy), David Wilmot (Liam O'Leary), Rory Keenan (Garda Aidan McBride), Mark Strong (Clive Cornell)
Meer informatie op de IMDb
Trailer op YouTube

Brendan Gleeson is in The Guard Sergeant Gerry Boyle, een politieman op het Ierse platteland (is er ander 'land' dan platteland in Éire?) die niet op zijn mond gevallen is. Hij heeft vuile praat bij, lijkt weinig respect te hebben voor zijn medemens, komt niet goed overeen met z'n collega's, maar toch vinden we hem een geweldige kerel. Hij moet een team vormen met een Amerikaanse FBI agent om een grote drugsdeal te onderscheppen. De mannen zijn elkaars tegenpolen, maar kunnen toch vrij goed samenwerken. De rest van de film geeft ons een beeld van het Ierse platteland, zijn inwoners en de Guards die op hun eigen manier de orde trachten te handhaven.

Dit is een geweldig grappige film. En de ganse film draait om het personage van Bredan Gleeson. Hij kreeg fantastische dialoog en een simpel, maar goed script om zich mee uit te leven. De Ierse flik die hij neerzet is er één die racistische opmerkingen maakt, regelmatig prostituees bezoekt, te veel drinkt (ook tijdens het werk), zijn eigen regels hanteert, zich laat omkopen, banden heeft met het IRA,... noem maar op. En toch is hij geliefd bij iedereen die hem kent. En heb je als kijker automatisch ook een boontje voor hem. Want als het er op aankomt, is het een fatsoenlijke kerel waar je op kan rekenen.

De slechteriken worden neergezet als cartoonfiguren. Maar dat past wel in deze film. Niemand in de film neemt zichzelf al te serieus. Ook de gangsters niet.

Dit is een aanrader.

Numbers: Pvt. Cowboy 8,5/10 - IMDb 7,5/10 - Metacritic 78/100 - Box Office Mojo 17 miljoen $

Geen opmerkingen: