vrijdag 11 november 2011

Hell on Wheels is geen Deadwood
















Regisseur
: David Von Ancken
Release: 6 november 2011
Genre: western
Cast: Anson Mount (Cullen Bohannan), Colm Meaney (Thomas Durant), Common (Elam), Dominique McElligott (Lily Bell), Phil Burke (Mickey), Ben Esler (Sean McGinnes)
Meer informatie op de IMDb
Trailer op YouTube

Tijd om onze kennis over de Amerikaanse geschiedenis nog eens op te frissen. Hell on Wheels speelt zich af in de jaren 1860, vlak na de Amerikaanse burgeroorlog. Er zijn niet zoveel films (en zeker geen series) gemaakt over die tijd. Of toch niet zonder het geheel overdreven te romantiseren. Deze serie probeert de tijdsgeest waarheidsgetrouw weer te geven. Iedereen vraagt zich af waarom ze zich lieten meeslepen in een burgeroorlog die in de praktijk niet al te veel verandering teweeg bracht (nog niet). Alle wonden liggen zijn nog vers en liggen nog open.

Centraal in het verhaal staat Cullen Bohannan, die op het eerste zich lijkt op een cowboy die graag zijn geweer boven haalt. Maar hij blijkt een man met een morele wraakmissie te zijn. In de oorlog werd zijn vrouw gedood en hij is op zoek naar diegenen die daar verantwoordelijk voor zijn. In de pilootaflevering komt hij terecht bij de spoorwegen in volle bloei. Daar ontmoet hij de zwarte Elam, die gefrustreerd is, omdat hij niets merkt van al de beloftes die gemaakt werden om het leven van de zwarte bevolking te verbeteren.

Het geheel straalt authenticiteit uit. Zowel de decors, de kledij, de personages, de sfeer,... het voelt aan alsof we in die tijd terecht gekomen zijn. Ik vond het een degelijke pilootaflevering. Het is niet zo zwaar en beklemmend als Deadwood, alhoewel er veel ernstige onderwerpen aan bod komen. Misschien is dat, omdat hier veel gespeeld wordt met de open ruimtes en Deadwood zich afspeelt in een kleine gemeenschap binnen een stadje. De baas van de spoorwegen is het grote minpunt. Hij moet dringend zijn klep dichthouden want wat er uit komt slaat op niets en leidt tot allergische reacties voor de ganse reeks.

Numbers: Pvt. Cowboy 7,5/10 - IMDb 8,3/10 - Metacritic 63/100 - TV.com 7,8/10

Geen opmerkingen: