dinsdag 30 augustus 2011

Nineteen Eighty-Four is niet de sci-fi die we in 2011 gewend zijn
















Regisseur
: Michael Radford
Release: 1984
Genre: drama, romance, sci-fi
Cast: John Hurt (Winston Smith), Suzanna Hamilton (Julia), Richard Burton (O'Brien), Cyril Cusack (Charrington), Gregor Fisher (Parsons), James Walker (Syme)
Meer informatie op de IMDb
Trailer op YouTube

In 1949 kwam het boek 1984 van George Orwell in de rekken. Dit boek groeide uit tot een klassieker. Het meest briljante aan de film is dat men trachtte om deze klassieke roman om te zetten in een film in het jaar 1984. En daarmee is alles gezegd wat het briljante gedeelte betreft. Dit is opnieuw een ‘must see’ film die ik persoonlijk verschrikkelijk vond. En dat heeft deze keer niets te maken met verouderde gewoontes of verouderde opnametechnieken. Alhoewel die vrouwelijke bossen haar toch wel serieus schrikken waren. Amai seg.

Het verhaal speelt zich af in een alternatief 1984 (in 1948, toen het boek geschreven werd, behoorde die toekomst tot de mogelijkheden, alhoewel het ook een alternatief 1948 kon zijn). We volgen het leven van Winston Smith. Hij woont in Oceanië, een land met een heel streng totalitair regime. Hij hoort bij de werkers die verantwoordelijk zijn voor het herschrijven van de geschiedenis. Het is verboden om voor jezelf te denken en big brother is watching dus je kan best binnen de lijntjes kleuren. Winston wordt verliefd op Julia, wat op zich al verboden is, en begint een liefdesrelatie met haar, wat nog meer verboden is. En daar... komen prullen van.

De film werd geproduceerd in de UK en werd ook daar opgenomen. Er zijn niet echt futuristische beelden te zien, buiten een hoop televisietoestellen. Men deed niet veel moeite om veel geld uit te geven aan special effects. Want die zijn er gewoonweg niet. Of is dat weer mijn 2011 bril die moeite heeft met de 1984 film? Het zou kunnen.

Ik vond het vooral heel erg saai en had niet veel zin om alle blanco’s in te vullen. Dit is zo’n ‘slimme’ film waar je vanalles kan bij verzinnen (als je daar zin in hebt). Het gaat heel traag vooruit en er gebeurt totaal niets. De film is simpelweg niet interessant genoeg om een mens zijn aandacht vast te houden. De basis (het boek) is goed, maar er wordt niets fatsoenlijks mee gedaan.

Numbers: Pvt. Cowboy 1/10 - IMDb 7,1/10

Geen opmerkingen: