zondag 18 september 2011

Animal House is niet normaal
















Regisseur
: John Landis
Release: 1978
Genre: comedy, romance
Cast: John Belushi (John Blutarski), Tom Hulce (Larry kroger), Stephen Furst (Kent Dorfman), Kevin Bacon (Chip Diller), Douglas Kenney (Stork), Chris Miller (Hardbar), Bruce Bonnheim (B.B.), Karen Allen (Katy)
Meer informatie op de IMDb
Trailer op YouTube

John Belushi mag er zo ver overgaan in Animal House dat het er vaak té ver over is. Maar hij geraakt ermee weg. Hij mag zelfs één keer recht in de camera kijken en ons rechtstreeks ‘aanspreken’. Toch jammer dat zo’n groot talent op zo’n jonge leeftijd gestorven is. Er zijn verschillende personages waarmee hij onsterfelijk werd, John 'Bluto' Blutarsky uit Animal House is daar één van.

College is fun, of dat wordt toch vaak verteld in films. Vermoedelijk is deze film vooral veel fun als je zelf in een college zit. Alhoewel het twijfelachtig is dat het er ergens zó plezierig aan toe gaat. Wat wel zeker is: vele uitspraken zullen zelfs nu nog, meer dan 30 jaar later, gemeengoed zijn op bepaalde campussen. Toga! Toga! Toga! De grappen zijn uiteraard ongelofelijk kinderachtig, maar ik kon er toch goed mee lachen. Dat zegt veel over mijn niveau, zeker? Hoesten en terwijl ‘blow job’ en ‘eat me’ zeggen is geweldig immatuur maar is een blijver.

Het is wel moeilijk om mee te leven met de personages (niet dat het echt de bedoeling is, daarvoor is de film te zot, maar eigenlijk is dat wel het verhaal). Ze zitten in de puree, maar trekken het zich totaal niet aan, dus waarom zouden wij het ons aantrekken. Het einde vond ik totaal fout. Het is ineens niet meer zo onschuldig als er voor. Met auto’s mensen omver rijden hoort niet meer in de categorie flauwe grappen. Dat hadden ze veel origineler (en meer in de lijn met de rest van de film) kunnen oplossen. Of is dit mijn vertekende 30-jaar-later-bril die te veel gewicht in de schaal gooit?

De oplossing voor hun probleem vond ik niet kloppen. Want wat lost het op om de stoet te gaan verstoren? Totaal niets. En dat besefte men ook, want de kijker moet tekstueel geïnformeerd worden over het uiteindelijke resultaat (wat er van hen geworden is). Gelukkig is het allemaal niet serieus bedoeld, dat is de enige reden waarom ze ermee weg geraken.

Je moet deze gezien hebben, zo simpel is het.

Numbers: Pvt. Cowboy 5,5/10 - IMDb 7,6/10 - Metacritic 82/100 - Box Office Mojo 142 miljoen $

Geen opmerkingen: