zondag 4 september 2011

Attack the Block yo check it
















Regisseur
: Joe Cornish
Release: 2011
Genre: action, comedy, sci-fi
Cast: Nick Frost (Ron), Jodie Whittaker (Sam), Luke Treadaway (Brewis), John Boyega (Moses), Alex Esmail (Pest), Jumayn Hunter (Hi-Hatz), Leeon Jones (Jerome)
Meer informatie op de IMDb
Trailer op YouTube

Londen krijgt af te rekenen met wat lijkt op een buitenaardse invasie. Een groepje 15-jarige bendeleden maakt de straten terug alien-vrij. Het is te zeggen: hun ‘block’. Het is een vergezocht idee voor een film die op het eerste zicht enkel gemaakt lijkt te zijn nét omdat het zo’n vergezocht idee is (zoals Snakes on a Plane). Maar het is gelukkig veel meer dan dat. Attack the Block is een spannende alien attack film met een goed verhaal en vooral oerdegelijke personages. Met een dikke vette ‘made in the UK’ stempel erop.

De bendeleden worden gespeeld door acteurs die de eerste keer voor een camera stonden. Het zijn één voor één natuurtalenten. De leider, Moses, staat centraal in het verhaal en er is niemand die aan zijn autoriteit twijfelt, alhoewel we later te weten komen dat hij slechts 15 jaar is. Ook de andere bendeleden, die elk hun specifieke eigenschappen hebben (de coole, de zenuwachtige, de snelsprekende, de nerd) stralen ‘echtheid’ uit; vooral door de manier waarop ze met elkaar communiceren (met veel plaatselijke slang). Er zijn nog veel meer interessante personages buiten de bendeleden: een verpleegster, een pothead, een dealer, wannabe bendeleden,... en alhoewel ze heel verschillend zijn gaan ze samen de strijd aan met de buitenaardse monsters.

Het enige waar iets op aan te merken valt zijn de buitenaardse monsters. Deze zien er uit als ‘alien gorilla wolf motherfuckers’. Ze zijn pekzwart en hebben fluoriserende tanden (de eerste alien die neerstort ziet er iets of wat anders uit, maar daar krijgen we een mooie uitleg voor). Ze zijn zelfs zo zwart dat het bijna een zwarte vlek op het scherm wordt. Natuurlijk met de bedoeling om niet te veel budget te besteden aan de details van de monsters. De film kan dan ook geen gebruik maken van dezelfde creepyness als bijvoorbeeld het monster in de Alien films. Daar is het de manier waarop het monster beweegt en eruit zien wat het geheel zo angstaanjagend maakt. In Attack the Block zijn het vooral de reacties van de personages op de wezens en de fluo tanden die het werk doen.

Belangrijk om te weten is dat het geen ‘onschuldige’ film is. Het is niet dat iedereen ongedeerd blijft (alhoewel het nog maar kinderen zijn) en er is vrij veel expliciet grafisch geweld. Er vliegt bloed in het rond en er worden stukken vlees afgereten. Naast deze gore speelt ook vuurwerk een grote rol, wat dan weer zorgt voor veel spektakel (in combinatie met slow motion beelden voor een extra groot effect).

De soundtrack is er ééntje om te hebben en werkt vooral goed omdat de personages en de muziek op elkaar inspelen. De ‘oe-oe’ van ‘It’s the sound of da police’ krijg je voor de rest van de week niet meer uit je hoofd.

Numbers: Pvt. Cowboy 8,5/10 - IMDb 7,4/10 - Metacritic 75/100 - Box Office Mojo 5 miljoen $

Geen opmerkingen: