vrijdag 16 september 2011

The Body Farm is CSI: UK
















Regisseur
: Diarmuid Lawrence
Release: 13 september 2011
Genre: drama
Cast: Tara Fitzgerald (Eve Lockhart), Wunmi Mosaku (Rosa Gilbert), Mark Bazeley (Mike), Finlay Robertson (Oggy)
Meer informatie op de IMDb
Trailer op YouTube

The Body Farm had even goed CSI: UK kunnen heten, want eigenlijk komt het daarop neer. Het is een politiereeks over forensische experten die zich maar wat graag bemoeien met het echte politiewerk. De reeks is iets minder flitsend dan zijn Amerikaanse tegenhanger. Persoonlijk zie ik liever de Amerikaanse reeks, maar The Body Farm brengt toch wel genoeg nieuw elementen in de balans om de aandacht van de kijker vast te houden. Aangezien het zich afspeelt in de UK zijn de beelden wat grauwer (toch zeker vergeleken met CSI Miami) en is het van in het begin al aan het regenen.

Het verhaal gaat over een team van vier wetenschappers die werken op een boerderij waar lijken verspreid liggen. Ze experimenteren met deze lijken om sneller conclusies te kunnen trekken bij moordzaken. In de pilot worden ze betrokken bij een zaak waar er menselijke resten verspreid zijn over een ganse kamer. De muren, het plafond, de vloer,... alles hangt vol stukken en brokken mens. Met de hulp van hun expertise kunnen ze beetje bij beetje het verhaal reconstrueren en zo de dader identificeren.

Het is niet nodig om je gezellig met een zak chips in de zetel te zetten voor The Body Farm. Die zak chips ga je al snel aan de kant schuiven. Er worden nogal wat beelden van doden mensen en dieren getoond in verschillende stadia van ontbinding. Je honger zal snel over zijn.

De zoektocht naar de dader is vrij complex, maar hangt gelukkig niet te veel af van toevalligheden (zoals het bij CSI dikwijls wel het geval is) en lijkt allemaal te kloppen. Alleen het einde is vergezocht en gaat net uit de bocht. Daar bovenop komt er nog een moraalles die voor mij achterwege had mogen blijven.

Wat stoort is dat soms de rollen van de personages niet kloppen. Zo neemt de leidster van het forensische team de taak van de politieman over door een mogelijke dader op de feiten te wijzen en een verklaring af te dwingen. Als wetenschapper zou ze dat nooit doen en ze doet dit enkel voor het vlottere verloop van het verhaal (want met de politieagent hebben we te weinig voeling).

Wel goed zijn de karakteristieken van de personages zelf, alhoewel deze zo uit de Amerikaanse tegenhanger zouden kunnen komen. Je hebt de gedreven leidster Eve, haar rechterhand Mike, de meelevende Rosa en de gekke Oggy, die op tijd zijn pilletjes moet nemen of hij draait helemaal door.

Numbers: Pvt. Cowboy 6,5/10 - IMDb 6,0/10 - TV.com 6,5/10

Geen opmerkingen: